Blodigt värre...

TILL MONI!!!


image258

Varför svimmar man inte av blodförlusten efter en blodgivning?

Svar: Om man tappar av blodgivarna en för stor del av deras blodvolym i samband med en blodgivning förlorar till slut alla medvetandet. Därför har man bestämt att högst 13 % av blodvolymen får tappas i samband med en blodgivning, då vet man erfarenhetsmässigt att svimning knappast kan orsakas av själva blodvolymsförlusten. Detta krav uppfylls om blodgivaren väger minst 50 kg. Väger man mindre än 50 kg kan man inte lämna blod, eftersom den blodmängd som standardmässigt tappas vid en blodgivning då kommer att överstiga 13 % av blodvolymen. 

 

Varför får jag som väger under 50 kilo inte ge blod?

Regeln finns för din egen hälsas skull. Man får tappas på högst 13 procent av blodet i kroppen. Varje blodtappning är standardiserad till 4,5 dl. 
    Tappningen sker till ett slutet och sterilt system med flera plastpåsar. I den påse dit blodet tappas finns ett antikoaguleringsmedel som hindrar blodet från att stelna. Tillverkaren av påssetet har anpassat mängden antikoaguleringsmedel för tappning av 4,5 dl blod. Därför får du inte ge mindre blod.

 

Hur mycket blod har en 170 cm lång vuxen person?
Hur mycket blod han en kortväxt person resp. en långväxt, t.ex. 140 cm resp. 210 cm?
Slutligen hur mycket blod har ett nyfött barn?
Jag har tidigare inte fått riktigt bra svar.


Svar: Hur mycket blod en person har beror på personens kön, längd och vikt. För att kunna svara korrekt måste alla dessa tre förhållanden vara kända. 
    En 175 cm lång kvinna som väger 120 kg har 6 liter blod men väger hon 50 kg har hon bara 4 liter blod.
Som en "normalperson" brukar en 70 kg man användas. Dennes blodvolym är vid 140 cm längd ca 3,8 liter, vid 170 cm längd ca 4,5 liter och vid 210 cm längd ca 6 liter. 
    Även nyfödda barn har olika blodvolym beroende på vikten. Grovt kan man räkna med ca 80 ml/kg. En 3500 g nyfödd skulle då ha 2,8 dl blod och en 5 kg baby 4 dl.
Bakgrund: Min vän Moni har riktigt "clever" arbetskamrater. De var allihop väldigt säkra på att man har 2 liter blod i kroppen. Därför var en av dem väldigt "tagen" när hon förlorade 1,5 liter vid förlossningen... YEAH RIGHT!  Jag är ju ingen läkare men jag är övertygad om att läget är betydligt mer allvarligt än "tagen" om man förlorat 75% av sin blodvolym...

Sälafittor, muskler och sidovagn!

I helgen var det mässa nere på Yllan. "Den stora motorfesten" hette den. Jag är ju ingen "Diesel-Doris" men eftersom jag hade fribiljett så gick jag dit med Svärfar och Bella. El Sambo jobbade så han var där i tjänsten. Jag kan tycka det är lite småtrevligt att se gamla kärror från 50-60-talet med kromet riktigt upputsat, men annars var det "Världens starkaste man" Magnus Samuelsson som var höjdpunkten för mig. Fy fan rent ut sagt så stor den karlen är! Han har ju en överkropp som kan skapa solförmörkelse!!! Två meter lång och 148 kg råstyrka är inget man bråkar med... Lite fräckt vad det när han visade hur han lufte Atlas-stenen, böjde ett 18 mm armeringsjärn mot bröstkorgen och rullade ihop ett stekjärn med bara händerna... På bilden trycker han sönder en full oöppnad läskburk.
image251

En gammal Puch Dakota med obligatorisk sälafitta!

Världens starkaste med världens sötaste!

Bella pausar i gräset i Connys tält ! www.ahusmarina.se

Sån här skulle jag haft och kört Bella i. Det är en HD med broderad rygg-kudde!

-Voff voff?

BELLA-MYS!

image250

Tänd ett ljus för Engla.

Just nu sprids uppmaningen via sms och internet att klockan 21.00 ikväll tända ett ljus i fönstret för Engla. Självklart gör jag det. Det ger inte Engla tillbaka, men det känns ändå bra på något sätt att delta i denna tysta manifestation mot våldet.
Tänd ett ljus för Engla Du också!

RSS 2.0