Blodigt värre...

TILL MONI!!!


image258

Varför svimmar man inte av blodförlusten efter en blodgivning?

Svar: Om man tappar av blodgivarna en för stor del av deras blodvolym i samband med en blodgivning förlorar till slut alla medvetandet. Därför har man bestämt att högst 13 % av blodvolymen får tappas i samband med en blodgivning, då vet man erfarenhetsmässigt att svimning knappast kan orsakas av själva blodvolymsförlusten. Detta krav uppfylls om blodgivaren väger minst 50 kg. Väger man mindre än 50 kg kan man inte lämna blod, eftersom den blodmängd som standardmässigt tappas vid en blodgivning då kommer att överstiga 13 % av blodvolymen. 

 

Varför får jag som väger under 50 kilo inte ge blod?

Regeln finns för din egen hälsas skull. Man får tappas på högst 13 procent av blodet i kroppen. Varje blodtappning är standardiserad till 4,5 dl. 
    Tappningen sker till ett slutet och sterilt system med flera plastpåsar. I den påse dit blodet tappas finns ett antikoaguleringsmedel som hindrar blodet från att stelna. Tillverkaren av påssetet har anpassat mängden antikoaguleringsmedel för tappning av 4,5 dl blod. Därför får du inte ge mindre blod.

 

Hur mycket blod har en 170 cm lång vuxen person?
Hur mycket blod han en kortväxt person resp. en långväxt, t.ex. 140 cm resp. 210 cm?
Slutligen hur mycket blod har ett nyfött barn?
Jag har tidigare inte fått riktigt bra svar.


Svar: Hur mycket blod en person har beror på personens kön, längd och vikt. För att kunna svara korrekt måste alla dessa tre förhållanden vara kända. 
    En 175 cm lång kvinna som väger 120 kg har 6 liter blod men väger hon 50 kg har hon bara 4 liter blod.
Som en "normalperson" brukar en 70 kg man användas. Dennes blodvolym är vid 140 cm längd ca 3,8 liter, vid 170 cm längd ca 4,5 liter och vid 210 cm längd ca 6 liter. 
    Även nyfödda barn har olika blodvolym beroende på vikten. Grovt kan man räkna med ca 80 ml/kg. En 3500 g nyfödd skulle då ha 2,8 dl blod och en 5 kg baby 4 dl.




Bakgrund: Min vän Moni har riktigt "clever" arbetskamrater. De var allihop väldigt säkra på att man har 2 liter blod i kroppen. Därför var en av dem väldigt "tagen" när hon förlorade 1,5 liter vid förlossningen... YEAH RIGHT!  Jag är ju ingen läkare men jag är övertygad om att läget är betydligt mer allvarligt än "tagen" om man förlorat 75% av sin blodvolym...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0